2012. március 28.

Barackos túrós torta leveles tésztából

Ez egy könnyű, és sajnos nagyon gyorsan fogyó torta. Még ki sem hült, már több mint a fele el is fogyott.

Barackos túrós torta leveles tésztából




2012. március 27.

Császármorzsa

Párom kedvence, kétféle variácót is leírok, mert mindkettőt szoktam készíteni, mikor mi van itthon.

Császármorzsa lisztből.

Császármorzsa lisztből





2012. március 26.

Zsemlegombóc

Könnyen elkészíthető köret húsok, mártások mellé. Leggyakrabban vadasmártás mellé szoktuk enni, de sültekhez, sőt főzelékfeltétnek sem rossz választás.

Lényegében nokedli tésztát készítünk, annyi a különbség, hogy ezt egy picit keményebbre kell keverni, több liszttel, és annyi tojásból, amennyi zsömlét felhasználunk.
Most két zsömléből készítettem, egy napra bőven elég volt.

Zsemlegombóc



Házi levesgyöngy

Tegnap véletlenül akadtam erre a receptre egy szakácskönyvben, és ma ki is próbáltam. Nem olyan ropogós mint a bolti változat, de garantáltan olcsóbb, és egészségesebb is. Márcsak a só miatt is, hiszen otthon annyit teszünk bele, amennyit szeretnénk, a készen kapható levesgyöngyben viszont rengeteg só van, legalábbis az én ízlésemnek. Az elkészítése pofonegyszerű, és rengeteg fantáziát látok benne, mert ízlés szerint fűszerezhető mindig az adott fogáshoz igazítva a fűszerek fajtáját.

Házi levesgyöngy


2012. március 25.

Heti menü márc 26-29-ig



Ez most félheti menü lesz, mert a húsvéti ételsor majd csak hét közben kerül ki a blogra, ugyanis még nem sikerült döntenem.

2012. március 24.

Tejszínes gombaszósz

Húsok mellé mártásként, és tésztákra önmagában is ajánlom.

Natúr szelet tejszínes gombaszósszal


Natúr szelet

Bármiből készülhet, én karajból szoktam készíteni, és valamilyen párolt zöldséggel, vagy mártással tálalom, mert a karaj elég száraz önmagában.

A karajt szeletekre vágom, klopfolom, sózom, majd olajban kisütöm. Az olajba szoktam tenni zúzott fokhagymát, nem kell sok, 2-3 gerezd elég. Ezzel a hús kész is. Köretnek szintén bármi megfelel mellé, rizs, burgonya, vegyeszöldségköret, saláta. A képen tejszínes gombaszósszal van leöntve.

Natúr szelet tejszínes gombaszósszal

12 tipp hogy jól sikerüljön a torta

Összegyűjtöttem pár hasznos tippet sütemények torták készítéséhez.


1 :  Könnyen feljön a piskótánk, ha a piskótatésztához a tojásfehérjét és a cukrot gőz felett verjük fel habosra.

2 : Sütés után könnyen kivehetjük a piskótát a formából, ha a formát egy forró vízzel teli edénybe állítjuk, vagy ha néhány percre nedves konyharuhára tesszük.

3 : Tortasütéskor mindig csak a tortaforma alját szabad kizsírozni, az oldalát soha, mert különben sütés közben a tészta közepe felpúposdik. Ha ez már megtörtént, akkor megpróbálhatjuk a tortát a tetejével lefelé borítva egyenesíteni, esetleg valamilyen súlyt rátenni.  Ha ez sem válik be, nincs mese, le kell vágni a tetejét.

2012. március 23.

Túrós palacsinta másképp

Ez a változat a sütőben készül, mert a töltelékben van tojás is.

Fél kg túróhoz adok két tojás sárgáját, és két csomag vaníliás cukrot, vagy egy citrom reszelt héjját. Az egészet jól öszekeverem, majd hozzáadom a két tojás felvert habját. A tölteléket palacsintákba töltöm, és olajjal kikent tepsibe sorban lerakom a tekercseket. Közepes lángon 20-30 perc alatt pirosra sütöm a sütőben.

Citromos túrós palacsinta

Narancsos palacsinta

Diónyi vajat olvasztok, és kb három evőkanál cukrot szórok bele. Kicsit pirítom, majd hozzáadom egy közepes narancs reszelt héjját, és három narancs kockára vágott belsejét. Az egészet kb tíz percig forralom, majd az összehajtogatott palacsintákra öntök belőle a tányéron. Aki nem szereti a narancshéj kissé kesernyés ízét, az ne tegyen bele narancshéjat, úgy is finom.

Narancsos palacsinta

2012. március 16.

Lángos

Többféle változatot írok itt le, az első a krumplis-lángos. Az elkészítése roppant egyszerű, megfőzünk mondjuk fél kg burgonyát, és áttörjük krumplinyomón, majd a liszthez adjuk, amivel normál kelt tésztát készítünk. A lángos tésztát olajjal szoktuk gyúrni, de ez sem kötelező, lehet ugyan úgy zsírral is készíteni. Nagyjából ennyi a külömbség a lángos, és a többi kelt tészta között. Egy családnak elég a fél kg krumpli, és a fél kg lisztből készült tészta. Ugyanúgy készül, mint a többi kelt tészta, a liszt közepébe gödröcske, abba a pici cukor, majd az elmorzsolt élesztő, amit langyos tejjel leöntünk, majd egy ruhával letakarjuk a tálat. Várunk kb tíz percet, közben az élesztő felpúposodik, ezt elkeverjük a liszttel, közben hogy összeálljon a tésztánk, apránként adunk hozzá tejet, vagy vizet. Amikor a tészta összeállt, egyenletes, hozzáadjuk a zsiradékot, ami ebben az esetben az olaj. Nem kell belőle sok, kb három evőkanálnyi elég, mert sütés közben is szív magába némi olajat. Ezután letakarva kelesztjük kb egy órán át, nagyjából duplájára kell dagadnia a tésztának. Olajat forrósítunk, majd a forró olajban kisütjük a lángosokat. Aki nem sütött még lángost annak írom, hogy olajos kézzel veszünk ki a tésztából kisebb adagokat, amiket a kezünkkel addig nyújtogatunk, amíg megfelelő méretű nem lesz, és így nem fog odaragadni a kezünkhöz a tészta.

Minél több a krumpli a tésztában, annál gyengébb lesz a tészta, arányokkal nyugodtan lehet kísérletezni.

A másik népszerű variáció a kefíres lángos, az elkészítése ugyan az mint a krumplis lángosé, csak burgonya helyett egy  pohár kefír kerül a tésztába. A kefír szintén gyengíti a tésztákat.

Pár szó a tejről. A tejjel készült tésztafélék szebben sülnek, tehát egyenletesebb színük lesz, és jobban pirulnak mint a vízzel készültek.

Ezen kívül adhatunk még a tésztához egy tojást, vagy egy tojás sárgáját. Ez a lángosnál mindegy, de pl más jellegű kelt tésztáknál már nem annyira. A tojásfehérje ugyanis keményíti a tésztát, míg a sárgája szintén lágyítja.

Elrontott kelt tésztából készült lángos :)
Az utolsó változat, az elrontott kelt tészta :) Ha a tésztánk nem akar megkelni, lassan kel, nem olyan, mint amilyennek lennie kéne, semmi gond, lángost még mindig lehet belőle készíteni, sőt. Én a minap jártam úgy, hogy a boltban vásárolt élesztőről utólag kiderült, hogy nem volt friss, mert furcsa penészfoltok tarkították, amit kibontáskor vettem észre. Aranygaluskát szerettem volna készíteni, de csak porélesztő volt itthon, és mint később kiderült, az sem volt éppen a legjobb, mert az én tésztám négy óra kelesztés után is kb annyira dagadt meg, mint friss élesztővel húsz perc alatt szokott. Négy óra után elfogyott a türelmem, akkor már rég lemondtam arról, hogy aranygaluskát eszünk, és kisütöttem olajban a tésztát, lángosnak. Hát mit mondjak, lángosnak tökéletes volt. A képen ez a variáció látható, aranygaluskának borzalmas lett volna, de így fokhagymás tejföllel, és sajttal finom volt.

Úgylátszik ez egy ilyen hét, az almatortára ribiszke kerül, az aranygaluskából pedig végül lángos lesz. :))

2012. március 15.

Ribizlis almatorta

Tegnap kitaláltam, hogy sütök valamilyen almás sütit, mert volt pár hitvány alma még a spájzban, amit már nem ettünk volna meg, és végül egy torta mellett döntöttem. A tésztája muffintészta, és gondoltam a tetejére dobálok almát, amit némi fahéjjas cukorral megszórva sütök meg. De ember tervez, Isten végez. Anyósom az előkészületek elött megérkezett, és előkerült a táskájából egy doboz mirelit ribiszke, ami az úton már ki is olvadt. Visszafagyasztani nem lehet, önmagában nem esszük meg, hát így került az almatorta tetejére fahéjjas cukor helyett a ribizli.

Ribizlis almatorta


A muffintészta receptjét itt találjátok, annyit azért itt megjegyeznék, hogy a tészta hozzávalóit nyugodtan lehet felezni, mert így elég magas lett, és az én ízlésemnek túl sok lett a tészta. Bőven elég lett volna ha fél adag tésztát öntök a tortaformába, legközelebb úgy csinálom majd. Meg persze friss gyümölcsből, mert annak fagyasztás ide vagy oda, nincs párja. :)

2012. március 13.

Saslik


Ehhez én most fél kg csirkemellet vettem, plusz 25 dkg Kolosvári füstölt szalonnát, és egy szál Gyulai kolbászt. A csirkehúst elözö este fokhagymás tejbe áztattam, hogy ne legyen száraz. Másnap pedig feltűztem a hozzávalókat a nyársakra. Nekem nincs fémnyársam, így vettem fából készültet, ezt viszont használat elött picit be kell áztatni vízben. A nyársra tettem még koktélparadicsomot, de bármilyen zöldséggel készíthető, sőt vegetáriánus változat is készülhet, mert akár köretként, akár főételként megállja a helyét ez a fogás.

A kész nyársakat enyhén olajozott tepsibe tettem, és öntöttem alá pici vizet. Alufólia alatt kb húsz perc alatt megpuhultak, ezután levettem az alufóliát, és pirosra sütöttem a nyársakat. Tálaláskor friss kenyeret, és zöldségeket szeltem mellé.

2012. március 12.

Egészben sült csirke

Ez egy kényelmes étel, mint a többi sütőben készült társa, mert lényegében figyelmet csak addig követel, amíg be nem kerül a sütőbe.




Veszünk egy egész csirkét, megtisztítjuk, és befűszerezzük, kívül belűl. Én most szárnyas fűszerkeveréket használtam ehhez. A hasüreget kitömködjük egy alma, és egy citrom gerezdjeivel. A citrom helyett használhatunk narancsot, mandarint, ami van otthon. A lényeg, hogy a hasüregbe kerülő gyümölcs savas legyen, mert ennek a gőze fogja sütés közben puhítani a csirkehúst, így nem lesz száraz a hús. Mikor  ezzel megvolnánk, a madarat egy olajozott tepsibe helyezzük, öntünk alá kevés vizet, és alufóliával letakarva közepes lángon sütjük nagyjából 30 percig. Az idő leteltével ellenőrizzük, hogy a hús megpuhult e, ha igen, bekenjük a csirkét margarinnal, és alufólia nélkül sütjük tovább. Ha a bőre szép pirosasra sült, készen van.




2012. március 11.

Madártej torta



Madártej torta


A tortához használhatunk kész piskótalapot, vagy sütünk egyet. Én egy kakaós kevertet sütöttem, mivel a tésztája tortalapnak is kiváló.

A krémhez : Két csomag vaníliás pudingport, 4 csomag vaníliás cukrot, négy tojás sárgáját, kevertem össze kevés tejjel egy lábosban. Ízlés szerint adtam hozzá még cukrot, és az egészet 7 dl tejjel sűrű krémmé főztem. Amikor a krém megfőtt, levettem a tűzről, és hozzákevertem egy kocka margarint. Némi hűlés után, megtöltöttem vele a tortát, és az oldalára is jutott a krémből.

A tojásfehérjéket nyolc evőkanál cukorral habbá vertem, és ezzel is díszítettem a tortát.



Madártej torta

Heti menü márc. 12-18-ig





Csütörtök : Cukorborsó főzelék
Szombat : Pizza

2012. március 4.

Heti menü márc. 5-11-ig





Kedd : Spenót
Péntek : Krumplis tészta
Szombat : Saslik
Vasárnap : Csirke egészben sütve, Tepsiben sült burgonyával

2012. március 2.

Túrós-meggyes rúd

Túrós-meggyes rúd
Ez egy egyszerű desszert, vasárnap délutánra ideális, főleg ha sok dolgunk van mellette.
Bolti levelestésztából készül, így csak a tölteléket kell összekeverni, és már lehet is sütni. A tésztát miután kiolvadt, egy lisztezett nyújtódeszkán kinyújtom jó vékonyra. A kinyújtott tésztát hosszában kettévágom. Nem kell gyúródeszka méretűre nyújtani, mert a tepsibe jó ha belefér a kész rúd. Ezután csak tölteni kell, és a tészta szélét ráhajtani a másik szélére, majd összenyomkodni.

A töltelék :
Fél kg túrót villával összetörök, hozzáadok egy evőkanálnyi reszelt citromhéjjat, 15 dkg porcukrot, és egy csomag vaníliás cukrot. Két tojás fehérjét kemény habbá verek, a sárgájukkal összekeverem a túrót, majd a legvégén a töltelékhez adom a tojásfehérjéket.Ezután hozzákeverem a meggyet. Természetesen a meggyet lehet helyettesíteni mazsolával, aszalt gyümölcsökkel, nekem most meggyem volt itthon.

A kész rudakat kizsírozott tepsibe teszem, a tetejüket megkenem egy tojással, és már mehet is sütőbe.

Előmelegített sütőben aranybarnára sütöm. Ha kihűlt, szeletekre vágom, és porcukrot szórok a tetejére.