2012. január 10.

Három könnyű mártás, amivel feldobhatod az unalmassá váló főfogásokat

 Citrus mártás :


Citrommártás
A receptet citrommal írom, de naranccsal, vagy akár vegyesen is pompás sült húsok, és hal mellé is.
Kevés vajon megpároljuk a reszelt citrom héjját, amit elötte alaposan megmostunk. Kicsi vízzel felöntjük, annyival amennyi szószra szükségünk van. Hozzáöntjük a citrom levét, és egy pohár tejföllel behabarjuk. Ízlés szerint lehet cukrozni, fűszerezni. Egyet forr és már tálalhatjuk is. Hidegen melegen, mindegy, finom így is úgy is. Annál aromásabb, minél több gyümölcsöt használunk fel az elkészítéséhez.

Almamártás :


Az almát vízben megfőzzük, gyakorlatilag szétfőzzük, adunk hozzá cukrot, sót, lehet hozzáadni petrezselymet, egyéb zöldfűszereket, vagy fahéjat, szegfűszeget, szerecsendiót, de ha kihagyjuk akkor sem történik semmi. Amikor az almánk már teljesen szétfőtt, egy pohár tejföllel behabarjuk a mártásunkat, egyet forr és lehet tálalni. Attól függően, hogy hogyan fűszereztük, szinte bármihez passzol. Pl a különféle natúrszeleteket egy pikánsra fűszerezett almamártás nagyon feldobja, de ezen kívül pl a májas ételeknek is pompás kiegészítője lehet, mivel az alma és a máj barátok a konyhában. 


Hagymamártás : 


Három közepes fej vöröshagymát kockára vágunk, kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, és felöntjük húslevessel. Ha nincs, vízzel öntjük fel, és húsleveskockát dobunk bele. Ezután addig forraljuk, míg a hagyma teljesen szétfő. Ha ez megvan, egy pohár tejföllel behabarjuk, forralunk rajta egyet, és tálalhatjuk. Célszerű akkor készíteni, amikor húslevest főzünk, így abból kiszedhetjük a vöröshagymát is, és akkor nem kell külön főzögetni, csak behabarni a húsleves levével. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése