2011. november 9.

Rakott krumpli bolognai módra

Rakott burgonya




Először is főzünk burgonyát, tojást. Amikor ezek készen vannak, egy zsiradékkal kikent edényben lerakjuk a burgonyakarikákat, rá egy réteg tojás, némi kolbász, sonka, szalonna, ki melyiket szereti, kevés bors, hagyma sem rontja el, és amikor elfogytak a hozzávalók, a tetejére tejfölt teszünk, esetleg ha van otthon sajtot reszelünk még rá, és a sütőben készre sütjük.

Ez volt az alaprecept, bár ennek is rengeteg variációja van, zöldségekkel, tejszínnel leöntve, kolbász helyett sajttal, cukkinivel stb-vel. Végtelen a variációk száma.

A bolognai módra készült változathoz készítünk bolognai ragut, és
a kolbászt helyettesítjük vele. Ehhez fél kg darálthúst kevés (!) hagymás zsiradékon megpárolunk. Azért kevés a zsiradék, mert a daráthúsból úgyis fog kisülni. Amikor a hús már kicsit puhul, kerül bele fokhagyma, bazsalikom, oregano, petrezselyemzöld, majoranna, és őrölt feketebors, na meg persze a sűrített paradicsom. Ez utóbbit én konzervben veszem, de ha van házi, az mégjobb. Ha savanyúnak érzem a szószt, teszek bele cukrot is. Mikor a hús már teljesen megpuhult, botmixerrel pépesítem, és kész is. Fél kg húshoz elég egy nagy sűrített paradicsom konzerv, vagy kettő kicsi. Ha nagyon sűrű a paradicsom, vízzel felengedem, hogy ne égjen le.

Ezt a szószt akár spagettire is tehetnénk, de most rakott krumplit készítünk. Tehát a megfőtt karikára vágott burgonyát lerakjuk a zsiradékkal kikent tepsibe, rá egy réteg szósz, majd a karikára vágott főtt tojás. Aztán megint a krumpli, rá a szósz, és a tojás. A tetejére reszelünk sajtot, és sütőben készre sütjük. Meglepően finom. Ez az étel amiatt került be a repertoáromba, mert nem akartam elhinni a recept elolvasása után, hogy ez ehető étel. Ezért megcsináltam. :D A párom azóta személyes sértésnek veszi, ha a hagyományos rakott krumpli kerül az asztalra. :)

2 megjegyzés:

  1. mi (lehet, hogy Neked is így egyértelmű) héjában főtt krumplit főzünk, arról a vékony jéj lejön, és az íze fimon, és azt rétegezzük.

    VálaszTörlés
  2. Én is úgy főzöm legtöbbször, mert sokkal egyszerűbb, mint a hámozással bíbelődni, ráadásul azt olvastam, hogy ha héjában van főzve a krumpli, akkor bennemaradnak az értékes anyagok.

    VálaszTörlés