2011. november 10.

Olcsó vacsora

Előfordul, hogy ebédről nem marad annyi ami mindenkinek elég, vagy csak kevés, vagy a párom elcsomagolja másnapra. Ilyenkor szoktam vacsorát "főzni".



Nálunk a legnépszerűbbek:

Ha van itthon másnapos kenyér, zsemle, amiből nem akarok zsemlemorzsát készíteni.

Bundáskenyér, bundás szendvics ( lényegében egy szendvicset forgatok tojásba, és megsütöm. Kerülhet bele párizsi, savanyú uborka, sajt, vaj, ezeket két szelet kenyér közé rakom, majd jön a bundázás, és a sütés. Természetesen abból készül ami éppen van itthon, külön emiatt nem szoktam bevásárlást csinálni. )

Zsemlefefújt:

Hat darab zsemléhez három tojást három evőkanál cukrot, és kb hét deci tejet számolunk. A tojásokat a cukorral elkeverem, felöntöm a tejjel, a zsemléket felszeletelem, és beáztatom ebbe a keverékbe. Egy tepsit kizsírozok, majd átpakolom bele a zsemléket, amik már jól beszívták a cukros tojásos levet. Közé lehet szórni mazsolát, diót, különféle aszaltgyümölcsöket, meggybefőttet, ami éppen van itthon. Ha nem kerül bele semmi, az sem baj, úgyis finom. Tetejére vaníliáscukrot szórok, és margarint darabolok ( szebben sül ) Beteszem a sütőbe sülni, és mikor szép aranybarna a teteje készen van.

Meggyes zsemlefelfújt







Melegszendvics:

Főtt tojást, májkrémet, vajat keverek össze, megkenem vele a kenyérszeleteket, ha van itthon kerül rá reszelt sajt, hagyma, savanyú uborka stb, ízlés szerint, és sütőben megsütöm kicsit.



Tojásos krumpli:

Ez párom kedvence, burgonyát hámozok, kockázom, kevés zsiradékon párolom, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, sózom, és amikor elfőtte a levét, és megpuhult a krumpli, ütök rá tojást. Savanyúuborkával, friss paradicsommal szoktuk enni.



Rántotta: Szintén kerülhet bele ami van itthon, hagyma, sonka, párizsi, zöldségek, sajt.

Tojásrántotta







Tejbedara:

Vaníliás tejbedara


Szokásos módon, cukros tejben megfőzöm a darát, tetejére kakaó kerül a leggyakrabban, vagy fahéjas cukor.

A képen egy vaníliás verzió látható, a darába főzéskor belekevertem egy fél csomag vaníliás pudingot, kakaóval megszórtam, elfogyott.

Puliszka:

A kukoricadarát sósvízben megfőzöm, tányérakba öntöm, és hideg tejet öntök rá.

Puliszka tejjel






Darasterc:

A búzadarát zsiradékon megpirítom, kap egy kis sót, majd vízzel felengedem, elfőzöm a levét, és kicsit még pirítom. Ezt lehet magában is fogyasztani, mi lekvárral szoktuk. Hasonló mint a császármorzsa.

Nyáron hidegvacsora ami jobban esik, akkor különféle kenőkrémeket készítek, és azzal kenem meg a kenyereket vagy a zsemlét.

Tojáspástétom :

A legegyszerűbb recept a következőképpen néz ki. A főtt tojásokat villával összetöröm, sózom, és margarinnal krémesre keverem. Kerül bele petrezselyemlevél, és készen van

A másik változat ugyan ez, csak margarin helyett egy kis pohár tejföl kerül bele, és egy kis fej felkockázott vöröshagyma.

Ezen kívül szoktam bele tenni mustárt, borsot ha éppen olyanom van, mindenki szereti nálunk mindegyik variációt.



Halpástétom :

Ehhez két olajoshal konzerv szükséges. Mindegy milyen hal, én újabban makrélafilét szoktam venni, de szardíniából ugyanolyan finom. A halat lecsöpögtetem, villával összetöröm, adok hozzá annyi margarint amivel kenhető állagú krémet kapok, egy fej vöröshagymát kockázok, belekeverem, és egy fél citrom levét hozzáöntöm. Simára keverve hűtőben, zárt edényben pár óra után összeérik, nyári kánikulában hidegen friss kenyérre kenve isteni.



Májkrém házilag:

Kényelmesebb a boltit megvenni, de ha igazán finomat és adalékanyagmenteset szeretnénk, akkor készíthetünk otthon is májkrémet. Fél kiló májból szoktam készíteni, de a mennyisége mindegy. A májat hagymán megpárolom, ha van itthon a hagyma közé kerül némi szalonna is, vízzel felengedem, mikor megpuhult, és a levét is elfőtte egy edénybe adok hozzá margarint, majorannát, borsot, és sót. ezután fogom a botmixert, és lemixelem. Utána kóstolás következik, ha kell még bele fűszer, teszek bele, ízlés szerint nyugodtan lehet kísérletezni vele. Én egy zárható tetejű dobozban hűtőben tárolom. Össze sem lehet hasonlítani a bolti változattal. :)



Sonkakrém:

Ez nálunk ritkán van, mert nem gyakran veszünk sonkát, de aki gyakran vesz, és nincs ötlete mit kezdjen a maradékkal, annak ez kiváló recept. A sonkát ledaráljuk, margarinnal, hagymával, reszelt sajttal összekeverjük. Ízlés szerint fűszerezhető.

Körözött:

Nagy kedvenc nálunk. 25 dkg túrót, tejföllel fokhagymával krémesre keverek, ha van kedvem teszek bele pirospaprikát, ha nincs kedvem nem teszek. Kockára vágott kígyóuborkát is szoktam bele tenni. Friss kenyérre kenve, vagy mellé fogyasztva megúnhatatlan.



Ezek mindegyike olcsó, maradékból is elkészíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése