2011. november 13.

Kakaós csiga, kelt tészta készítés lépésről lépésre

Volt időm, és ahogy ígértem, lépésről lépésre fotókkal illusztrálva készítek egy posztot a kelttészta készítés menetéről, hogy akik még nem próbálták lássák, hogy minek hogy kell kinézni.

Most egy nagyon finom kakaós csigát fogunk készíteni, íme a végeredmény, hogy kedvet kapjatok hozzá. :)

Kakaós csiga

Igyekeztem minden fontos lépést érthetően képekbe rendezni, így már pofon egyszerű lesz az egész.




Az első négy lépés


Ez az első négy lépés.

1: Egy tálba szitálunk kb fél kg lisztet. Nem baj ha több, felénél fogod a zacskót, és beleöntöd a szitába. Ha nincs szita az sem baj, akkor a tálba öntöd. :)

2: A liszt közepébe mélyedést csinálsz, a mélyedésbe egy evőkanál cukrot szórsz, a tál szélén körben, pedig só kerül a lisztre.

3: A mélyedés közepére morzsolod az élesztőt.

4: Az élesztőre meleg tejet öntesz. Olyan meleg legyen, amiben szívesen fűrdenél, az ujjaddal tudod ellenőrizni a hőfokot.

Ezután letakarod az edényt egy ruhával, lehetőleg vastagabbal, pl egy használaton kívüli asztalterítőt összehajtogatsz, és ezután vársz tíz percet.


A következő 4 lépés


A tíz perc letelte után leveszed a ruhát, és azt fogod látni, hogy az élesztő felpúposodott.

5: Felpúposodott élesztő.

6: Az élesztő közepébe egy tojássárgája kerül.

Ezután elkezded előszőr az ujjaddal, majd a kezeddel kavargatni az egészet, középről kiindulva, és közben adsz hozzá még tejet. A tej mennyiségét én nem tudom kiszámítani, mert annyi tejet adok hozzá, amenyi ahhoz kell, hogy lágy, könnyen gyúrható, nokedlitészta állagú masszát kapjak. Apránként adod a tejet, akkor nem lesz baj. Ha szenvedsz, nehéz gyúrni, adsz hozzá még, ez nem az olimpia.:))

7:A tészta állaga. Ugye hogy olyan mint a nokedli tészta ?

8: A masszát egyenletesre dolgozod, és adsz hozzá két evőkanál tyúkzsírt, vagy sertészsírt. A képen látszik, hogy ez kb mennyiségre hogy néz ki. Nem kell tőle félni, ettől lesz puha a tészta. :)

Jól összedolgozod a zsírt a tésztával, és már a nehezén túl is vagy. A liszt edénybe kerülése óta eltelt kb húsz perc :)

A tészta kelesztés elött és után



Most a kedvenc részem jön, a kelesztés. Mikor már egyenletes a tészta, és az összes zsírt felvette, egyszerűen az edény alján hagyod, megszórod kis liszttel, letakarod, és mehetsz pihenni egy órát.

9: A tészta kelesztés elött.

10: A tészta kelesztés után.

Az egy óra leteltével azt fogod látni miután levetted a ruhát, hogy a tésztád, kétszer, háromszor több, mint amikor otthagytad, és leléptél sorozatot nézni. :)

Kiborítod az egészet egy lisztezett nyújtódeszkára, kicsit átgyúrod, párszor a szélét felhajtod, és megnyomkodod kicsit.

Az utolsó simítások



Ezután kis cipót formázol belőle, tetejét megszórod liszttel, és kinyújtod kb akkorára, hogy piskótatekercs hosszúságú legyen.

11: A kinyújtott tésztát megkened olvasztott margarinnal, meszórod kakaóval, és cukorral. Ha instant kakaód van, nem kell annyi cukor.

12: A megszórt tésztát feltekered, és késsel kb két centis szeleteket vágsz le belőle, amiket egy kizsírozott tepsibe teszel. A távolság látszik a képen. A tetejét megkened olvasztott margarinnal.



Ezután hideg (!) sütőbe teszed, és sütöd kb 25-30 percig közepes lángon. A tészta tovább fog kelni a sütőben, míg a sütő felforrósodik. Amikor a teteje szép pirosas barnára sült, készen van. Kiborítod egy ruhára, betakarod, és ha kihült, és kibírtad addig, eheted. Én nem bírtam ki, melegen nekiestem :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése