2011. november 10.

Húsleves


Húsleves


Mindenki máshogy készíti, családonként változik a zöldségek, és a titkos összetevők listája. Lényegében bármilyen húsból, vagy csontból készülhet, én csirke far-hátból, karajcsontból, ill csirkenyakból szoktam leggyakrabban főzni. Utóbbiból azért, mert nálunk mindenki rajong a főtt csirkenyakért :D



Elkészítése inkább időigényes mint bonyolult, bárki könnyen elkészítheti, mert csak fel kell tenni a tűzre, és megfő.


Ha főtthúst is szeretnék tálalni mártással, akkor veszek csirkemellett, és azt belefőzöm, csak annyi a különbség, hogy a főtthúsnak szánt husit mindíg a forrásban lévő levesbe teszem bele. Alapigazság, hogy ha azt akarjuk, hogy a lé ízletes legyen, akkor a húst a hideg vízbe tesszük, a zöldségekkel együtt. Ha lesz főtthúsunk is, ill azt szeretnénk, hogy a hús legyen ízletesebb, akkor a husit forrásban lévő levesbe tesszük, így a külső réteg hirtelen megfő, az ízanyagok pedig a hús belsejében maradnak, ergo a husink ízletes marad. A hidegen levesbe került húsból, az enzimek, és az ízanyagok a melegítéskor kioldódnak a húsból, és a lébe kerülnek, ezért az így készült leves ízletesebb lesz.

Megtisztított húsleveszöldség

Nálam a húsleves receptje a következőképpen alakult. A megtisztított húst, csontot, a megtisztított zöldségekkel egy nagy fazékba teszem, felengedem vízzel, ételízesítőt adok hozzá, egész borsot, köménymagot teszek bele. A zöldségek nálam: -sárgarépa, - zöldség- zellergumó- egy burgonya-egy nagy fej vöröshagyma-két-három gerezd fokhagyma-nyáron egy paradicsom is belekerül-és ha van éppen otthon akkor egy karalábé. Ezután már csak várni kell, hogy megfőjjön. Kóstolgatni szoktam, ha a leve ízletes, a hús és a zöldségek puhára főttek, akkor van kész a leves. A főzés közben keletkező habot le szoktam szedni, úgy tisztább lesz a leves. Mikor kész, a csontot kiszedem, és a zöldségekkel együtt egy tálra rakom. A lét átszűröm egy másik fazékba, és veszek ki belőle egy kicsit, amiben majd a tésztát főzöm meg mielőtt leülünk az asztalhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése